Të gjithë pyetjet
prev
Pararendëse:3.57 A është pema e Krishtlindjes një simbol i krishterë? Po në lidhje me çokollatat e kohës së ardhjes, veshtullës dhe Santa Klaus-it?
next
Tjetra:3.59 Si mund të më ndihmojnë Kreshmet? A duhet të agjëroj edhe unë? Po lëmosha? A mund ta përdor telefonin tim për t'u falur?

3.58 A është 25 dhjetori ditëlindja e Jezusit? A mund t’i festoj Krishtlindjet pa të? Pse të gjithë ato qirinj?

Viti liturgjik

Në Bibël nuk përmendet data e lindjes së Jezusit. Në shekujt e parë, Krishtlindjet festoheshin më pak sesa Pashkë. Studiuesit e hershëm arritën në përfundimin se bota u krijua më 25 mars dhe se Jezusi vdiq më 25 mars. Ndërsa nuk është e qartë se si ata arritën në këtë përfundim, kjo çoi në caktimin e 25 marsit si datën kur kremtojmë lajmërimin e Zotit. Nëntë muaj më vonë ne festojmë Krishtlindjet.

Vetë fjala Krishtlindje përmban emrin e Jezu Krishtit: Krishti-Mesha është kremtimi i Eukaristisë të lindjes së Jezusit me një meshë solemne, tradicionalisht në mesnatë. Krishtlindja dhe Jezu Krishti janë kaq të lidhura thelbësisht sa njëri nuk mund të shkojë pa tjetrin. Në hemisferën veriore, koha e Ardhjes është periudha më e errët e vitit. Ekziston një traditë e vjetër e Ardhjes e zgjimit herët për kremtimin e Meshës së Artë, që shpesh kremtohet në një kishë të ndriçuar vetëm nga qirinj. Qirinjtë sjellin dritë, ashtu si ardhja e Jezusit në jetën tonë.

Ditëlindja e Jezusit nuk dihet, por që nga shekujt e parë të krishterët e festonin më 25 dhjetor. Meshës së Krishtit pa Krishtin i mungon qendra e jetës, Jezusi, i cili dëshiron të sjellë dritë në errësirë për të gjithë.