DeoQuest and TweetignwithGOD

 

Të gjithë pyetjet
prev
Pararendëse:2.9 Çfarë lloj murgjish, murgeshash dhe fretërish ka?
next
Tjetra:2.11 Cila është Zanafilla e Kishës? Si ka filluar gjithçka?

2.10 Cili është kuptimi i ngjyrave? Kush është kush?

Kisha sot

Ngjyrat e shumta në Kishës tregojnë se ka mënyra të ndryshme me të cilat njerëzit mund t'i shërbejnë Zotit. Papa vesh një mantel të bardhë, i njohur gjithashtu si petk. Kardinalët - bashkëpunëtorët më të afërt të Papës - veshin mantel të kuq.

Ipeshkvinjtë veshin një mantel të zi me pulla vjollcë dhe brez vjollcë. Meshtarët veshin një mantel të zi. Në jetën e përditshme, të gjithë prelatët dhe klerikët veshin një kostum të zi me kulet. Etërit fetarë, priftërinjtë dhe motrat mund të njihen nga rregulli i tyre: secili rregull fetar ka një ngjyrë të ndryshme ose ngjyra të kombinuara.

Papa vishet me të bardhë, kardinalët me të kuqe, ipeshkvinjtë me vjollcë, meshtarët dhe diakonë me të zezë. Rregulltarët zakonisht vishen me ngjyra të ndryshme, sipas zakoneve të tyre.
Urtësia e Kishës

What are the degrees of the sacrament of Holy Orders?

The sacrament of Holy Orders has three degrees: bishop (episcopate), priest (presbyterate), deacon (diaconate). [Youcat 251]

Ja çfarë thonë Papët

Në prani dhe shërbesë të ipeshkvijve, meshtarëve dhe diakonëve, ne mund të njohim fytyrën e vërtetë të Kishës: është Kisha Nënë e Shenjtë Hierarkike … nuk ka të bëjë me një pozitë prestigji, një detyrë nderi. Ipeshkvi nuk është një rol nderi. Është një shërbim! Jezusi e deshi në këtë mënyrë. [Papa Françesku, Audienca e Përgjithshme, 5 nëntor 2014]