Të gjithë pyetjet
prev
Pararendëse:3.6 Pse nuk marr përgjigje kur lutem?
next
Tjetra:3.8 Si mund të lutem me një tekst biblik?

3.7 Si mund të ndaj kohën për lutje? Ku është Zoti në jetën e përditshme?

Lutja personale

Nga e gjithë koha që shpenzoni çdo ditë, minutat që rezervoni për lutje përdoren për qëllimin më të mirë të mundshëm. Qëllimi i lutjes është të fokusohesh te Zoti.
Për shembull, ju mund ta bëni këtë duke u lutur me një tekst nga Bibla. Zoti është gjithmonë i pranishëm, por shpesh ne nuk tregojmë kujdes për Të. Prandaj është mirë të vendosni atë që ju e konsideroni me të vërtetë të rëndësishme në jetë, dhe ta bëni atë qendër të lutjes tuaj.

Ki prioritete! Çka është më e rëndësishme; jeta jote me përplot punë apo Zoti? Vendose Zotin në rend të parë dhe çdo gjë tjetër do të shkojë në vendin e vet.
Urtësia e Kishës

Çfarë është meditimi?

Meditimi është një përsiatje përmes lutjes, që mbi të gjitha nis nga Fjala e Hyjit në Bibël. Vë në lëvizje inteligjencën, imagjinatën, emocionin, dëshirën, për ta thelluar besimin tonë, për ta kthyer zemrën tonë dhe për ta forcuar vullnetin tonë që ta ndjekim Krishtin. Është një etapë paraprake drejt një bashkimi dashurie me Zotin. [KKKP 570]
 

What is the essence of meditation?

The essence of meditation is a prayerful seeking that starts with a sacred text or a sacred image and explores the will, the signs, and the presence of God.

We cannot “read” sacred images and texts the way we read things in the newspaper that do not immediately concern us. Instead, we should meditate on them; in other words I should lift my heart to God and tell him that I am now quite open to what God wants to say to me through what I have read or seen. Besides Sacred Scripture, there are many texts that lead to God and are suitable for meditative prayer. [Youcat 502]

How can my everyday routine be a school of prayer?

Everything that happens, every encounter can become the occasion for a prayer. For the more deeply we live in union with God, the deeper we understand the world around us.

Someone who already seeks union with Jesus in the morning can be a blessing to the people he meets, even his opponents and enemies. Over the course of the day he casts all his cares on the Lord. He has more peace within himself and radiates it. He makes his judgments and decisions by asking himself how Jesus would act at that moment. He overcomes fear by staying close to God. In desperate situations he is not without support. He carries the peace of heaven within him and thereby brings it into the world. He is full of gratitude and joy for the beautiful things, but also endures the difficult things that he encounters. This attentiveness to God is possible even at work. [Youcat 494]

What is interior or “contemplative” prayer?

Contemplative prayer is love, silence, listening, and being in the presence of God.

For interior prayer one needs time, resolve, and above all a pure heart. It is the humble, poor devotion of a creature that drops all masks, believes in love, and seeks God from the heart. Interior prayer is often called the prayer of the heart and contemplation. [Youcat 503]

What can a Christian accomplish through meditation?

In meditation a Christian seeks silence so as to experience intimacy with God and to find peace in his presence. He hopes for the sensible experience of his presence, which is an undeserved gift of grace; he does not expect it, however, as the product of a particular technique of meditation.

Meditation can be an important aid to faith that strengthens and matures the human person. Nevertheless, techniques of meditation that promise to bring about an experience of God, or even the soul’s union with God, are deceptive. On account of such false promises, many people believe that God has abandoned them just because they do not perceive him. But God cannot be compelled to show up by particular methods. He communicates himself to us whenever and however he wishes. [Youcat 504]

Ja çfarë thonë Papët

Do të doja të sillja ndërmend  edhe një herë nevojën, për jetën tonë shpirtërore, për të gjetur kohë çdo ditë për lutje të qeta; duhet ta bëjmë kësaj here për veten, veçanërisht gjatë festave, që të kemi pak kohë për të biseduar me Hyjin . Do të jetë edhe  një mënyrë për t’i  ndihmuar ata që janë pranë nesh që të hyjnë në dritën rrezatuese të pranisë së Hyjit , e cila sjell paqen dhe dashurinë për të cilën kemi nevojë të gjithë. [Papa Benedikti XVI, 8 gusht 2012]