Të gjithë pyetjet
prev
Pararendëse:4.45 A kujdeset doktrina shoqërore katolike për më të varfrit?
next
Tjetra:4.47 Si duhen përdorur rrjetet sociale?

4.46 A janë mëkat lojërat e fatit, drogat, alkooli dhe pasuria e tepërt?

Shoqëria dhe bashkësia

"Tepria" nuk është pothuajse kurrë një ide e mirë. Kjo është veçanërisht rasti kur rrezikoni të tjerët ose veten tuaj nga sjellja juaj. Pirja e alkoolit nuk është mëkat, por është mëkat të pish shumë (Rom.13:13) Rom.13:13:Të ecim me nder, porsi ditën, jo në gosti e zdërhallje, jo në fëlligështi e në shfreni, jo në grindje e në smirë..Bixhozi është bast për para ose gjëra të tjera me vlerë në një lojë fati. Në vetvete ky nuk është mëkat. Rreziku është se ju mund të tërhiqeni nga lakmia ose pasioni për lojën.Përdorimi i drogave (përveç arsyeve mjekësore) është një mëkat i rëndë, sepse mund të dëmtojë seriozisht shëndetin dhe jetën tuaj. Jeta e vërtetë në parajsë [> 1.45] është e ardhmja jonë e vetme, e cila do të zgjasë përgjithmonë. Me këtë në mendje, pasuritë tokësore janë relative.


Vetëpërmbajta është një virtyt i rëndësishëm. Lojërat e fatit për qejf, pasuria pa lakmi dhe alkooli me masë nuk janë mëkate. Abuzimi me drogë është mëkat.
Urtësia e Kishës

May a Christian make bets and play games of chance?

Betting and gambling are immoral and dangerous when the gambler risks his livelihood. It becomes even worse if he risks the livelihood of other people, especially of those who are entrusted to his care.

Morally speaking, it is a highly dubious practice to wager large sums on a game of chance while others lack the bare necessities of life. Betting and gambling, furthermore, can be addictive and enslave people. [Youcat 434]

Çfarë detyre kemi kundrejt trupit?

Duhet të kemi një kujdes të arsyeshëm për shendetin fizik, për veten dhe për tjetrin, megjithatë duke shmangur kultin e trupit dhe çdo lloj teprimi. Duhet të shmanget edhe përdorimi i lëndëve narkotike, që i shkakton dëme të rënda shëndetit dhe jetës njerëzore, si edhe abuzimet me ushqime, alkool, duhan dhe ilaçe. [KKKP 474]

Why is it a sin to take drugs?

Using drugs is a sin because it is an act of selfdestruction and thus an offense against the life that God has given us out of love.

Every form of a person’s dependence on legal substances (alcohol, medication, tobacco) and even more so on illegal drugs is an exchange of freedom for slavery; it damages the health and life of the person concerned and also does great harm to the people around him. Every time a person loses or forgets himself by becoming intoxicated, which can also include excessive eating and drinking, indulgence in sexual activity, or speeding with an automobile, he loses some of his human dignity and freedom and therefore sins against God. This should be distinguished from the reasonable, conscious, and moderate use of enjoyable things. [Youcat 389]

Ja çfarë thonë Papët

Secili prej nesh mund të mendojë në heshtje për njerëzit që jetojnë pa asnjë shpresë dhe janë të zhytur në një trishtim të thellë nga i cili luftojnë të dalin, duke besuar se e kanë gjetur lumturinë në alkool, drogë, bixhoz, fuqinë e parave, në seksualitetin e shfrenuar nga rregullat .... Sidoqoftë ata e gjejnë veten edhe më të zhgënjyer dhe nganjëherë shfryjnë tërbimin e tyre kundër jetës me sjellje të dhunshme të padenjë për qenien njerëzore. [Papa Françesku, Fjalimi, 17 qershor 2013]