Të gjithë pyetjet
prev
Pararendëse:4.22 A është e gabuar të luftoj me pastërtinë?
next
Tjetra:4.24 Pse është Kisha kundër “martesave të të njëjtit seks”?

4.23 Nëse Kisha dëshiron të mbrojë jetën, pse është kundër shpërndarjes së prezervativëve në Afrikë?

Seksualiteti

Problemi kryesor me prezervativët është se ato janë të lidhur me një banalizim të seksit. Prezervativët dhe kontraceptivët e tjerë japin një ndjenjë të rreme sigurie dhe idenë se kështu jemi në gjendje të parandalojmë pasojat natyrore të sjelljes sonë seksuale. Gjithashtu, këto mjete jo gjithmonë arrijnë të parandalojnë shtatzëninë ose përhapjen e sëmundjeve.

Kjo nuk është në përputhje me natyrën e vërtetë të seksit, e cila është një përvojë shumë intime e dashurisë midis një burri dhe një gruaje. Nëse ajo dashuri përjetohet në një mënyrë thellësisht njerëzore, kontraceptivët  nuk janë të nevojshëm. Për të gjitha këto arsye, Kisha nuk e konsideron shpërndarjen e prezervativëve si një gjë të mirë. Sidoqoftë, nuk refuzon askënd: në të gjithë botën pacientët që vuajnë nga SIDA ose sëmundje të tjera trajtohen me dashuri në spitalet katolike.

Prezervativët nuk e zgjidhin problemin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme. Vetëm mirëkuptimi i seksualitetit mund të ndihmojë në raste të tilla!
Urtësia e Kishës

Cilat janë mjetet e pamoralshme për rregullimin e lindjeve?

Në vetvete është i pamoralshëm çdo veprim – si p.sh. shterpëzimi i drejtpërdrejtë ose përdorimi i kontraceptivëve (kundërngjizësve) – që, ose në pritje të marrëdhënies bashkëshortore, ose në kryerjen e saj, ose në pasojat e saj të natyrshme, paraqitet, si qëllim ose si mjet, për pengimin e përngjizjes. [KKKP 498]

Why are all methods of preventing the conception of a child not equally good?

The Church recommends the refined methods of selfobservation and Natural Family Planning (NFP) as methods of deliberately regulating conception. These are in keeping with the dignity of man and woman; they respect the innate laws of the female body; they demand mutual affection and consideration and thereforen are a school of love.

The Church pays careful attention to the order of nature and sees in it a deep meaning. For her it is therefore not a matter of indifference whether a couple manipulates the woman’s fertility or instead makes use of the natural alternation of fertile and infertile days. It is no accident that Natural Family Planning is called natural: it is ecological, holistic, healthy, and an exercise in partnership. On the other hand, the Church rejects all artificial means of contraception—namely,chemical methods (“the Pill”), mechanical methods (for example, condom, intra-uterine device, or IUD), and surgical methods (sterilization)—since these attempt to separate the sexual act from its procreative potential and block the total self-giving of husband and wife. Such methods can even endanger the woman’s health, have an abortifacient effect (= cause a very early abortion), and in the long run be detrimental to the couple’s love life. [Youcat 421]

What does the Church say about using condoms to fight AIDS?

Apart from the fact that condoms provide nonabsolutely safe protection against contagion, then Church rejects their use as a one-sided, mechanical method of fighting AIDS epidemics and advocates above all a new culture of human relationships and a change in social consciousness.

Only practicing fidelity and refraining from casual sexual contacts can provide lasting protection from AIDS and teach a holistic approach to love. Respect for the equal dignity of women and men, concern about the health of the family, responsibility in dealing with one’s urges and desires, and also refraining (at appropriate times) from sexual union are all part of it. In the countries of Africa where societal campaigns have promoted such behavior, the rates of infection have decreased significantly. Besides that the Catholic Church does all she can to help people who are afflicted with AIDS. [Youcat 414]

Ja çfarë thonë Papët

Njerëzit e përgjegjshëm  do të binden edhe më shumë  mbi të vërtetën ..., nëse reflektojnë mbi pasojat e metodave dhe planifikimeve  të kontrollit artificial të lindshmërisë. Le ta marrim parasysh , para së gjithash, se sa lehtë mund ta hapë kjo mënyrë veprimi rrugën për pabesnikëri  bashkëshortore dhe rënie të  përgjithshme të standardeve morale. Një tjetër efekt është se një burrë që mësohet me përdorimin e metodave kontraceptive mund të harrojë nderimin që i bëhet një gruaje dhe dhe, pa marrë parasysh ekuilibrin e saj fizik dhe emocional, e konsideron  si një vegël të thjeshtë për plotësimin e dëshirave të tij   dhe jo më si shoqen e tij, të cilën duhet ta rrethojë me kujdes dhe dashuri   [Papa Pali  VI, Humanae Vitae, 17]