Të gjithë pyetjet
prev
Pararendëse:3.29 Pse agjërojmë për 40 ditë gjatë Kreshmëve?
next
Tjetra:3.31 A duhet patjetër të shkojë në kishë të Premten e Madhe?

3.30 Çka është Treditëshi i Pashkëve, që fillon të Enjten e Madhe?

Festat e mëdha të Kishës

Jezusi u torturua, vdiq dhe u ngjall nga vdekja brenda tre ditësh ("Triduum" në latinisht). Ky është thelbi i besimit të krishterë. Të Enjten e Madhe kujtojmë Darkën e Fundit, vaktin e fundit të Jezusit së bashku me miqtë e tij.
Në këtë ditë Jezusi themeloi Eukaristinë, së bashku me meshtarinë. Të Premten e Madhe ne kujtojmë vuajtjet dhe vdekjen e Jezusit. Gjatë Vigjiljes së Pashkëve ne pëkujtojmë Jezusin që u ringjall prej së vdekuri.

Jezusi vuajti, vdiq dhe u ngjall të tretën ditë (treditëshi). Të Enjten e Madhe, ne përkujtojmë themelimin e Eukaristisë & Meshtarisë.
Urtësia e Kishës

What happened at the Last Supper?

Jesus washed the feet of his apostles on the evening before his death; he instituted the Eucharist and founded the priesthood of the new Covenant.

Jesus showed his consummate love in three ways: he washed his disciples’ feet and showed that he is among us as one who serves (cf. Lk 22:27). He symbolically  anticipated his redeeming Passion by speaking these words over the gifts of bread and wine: “This is my body which is given for you. Do this in rememberance of me.” And likewise the chalice after supper, saying, “This chalice which is poured out for you is the new covenant in my blood.” (Lk 22:19f). In this way he instituted the holy Eucharist. When Jesus commanded the apostles,“Do this in remembrance of me” (1 Cor 11:24b), he made them priests of the new Covenant. [Youcat 99]

Ja çfarë thonë Papët

 “Bëni këtë në përkujtimin tim!” (Lk 22:19)...A e kuptuan Apostujt që morën pjesë në Darkën e Fundit domethënien e fjalëve të thëna nga Krishti? Mbase jo. Këto fjalë do të ishin plotësisht të qarta vetëm në fund të Treditëshit të Shenjtë të kohës nga e enjtja në mbrëmje deri në mëngjesin e së dielës ... Në çdo festë të Eukaristisë, ne rikthehemi shpirtërisht në Treditëshin pashkvor : në ngjarjet e mbrëmjes të së Enjtes së Madhe , në Darkën e Fundit dhe në atë që pasoi. [Papa Gjon Pali II, Ecclesia de Eucharistia, n. 2-3]